Detekcija i mjerenja – pitanja i odgovori

Što treba znati o detekciji uzroka problema, i termografiji?

Na ovoj stranici dajemo vam odgovore na česta pitanja vezana uz detekciju uzroka problema i stanja građevine, kao i odgovore o različitim načinima detekcije - termografiji, propuštanju ravnih krovova i slično. Kako je literature na ovu temu kod nas malo, vjerujemo da će ovdje odgovore pronaći i graditelji profesionalci i povremeni majstori, vlasnici i investitori. Ovi podaci i savjeti skupljani su godinama uglavnom iz strane literature, od suradnika i stručnih seminara a svakodnevno su provjeravani u praksi. Brojke su orijentacijske i svakako treba konzultirati propise i stručnjake za točne vrijednosti u određenom slučaju.

Termografija


1Što je termografija?

Termografija je prikaz topline neke površine pomoću posebne toplinske ili "infra crvene" kamere.

2Za što se koristi termografija u graditeljstvu?
Termografija se koristi za prikaz toplinskih gubitaka građevine, otkrivanje toplinskih mostova i vlažnih područja, provjeru instalacija i otkrivanje uzroka - izvora vlage u građevini uz druge odgovarajuće metode.
3Kako se prikazom topline površine može otkriti vlaga u građevini?
Vlažne površine su uglavnom hladnije od suhih površina. To može biti zbog entalpije ili toplinskih gubitaka kroz vlažan materijal, kao kod vlažne odjeće na čovjeku.
4Što je entalpija?
Pojednostavljeno, entalpija je gubitak topline isparavanjem. Na primjer, kada izađemo ispod tuša, osjećamo hladnoću iako je zrak u kupaonici topao. To je stoga što voda hlapi s površine tijela i time odnosi toplinu. Hlađenje entalpijom dešava se i vlažnim zidovima što možemo zabilježiti termografijom. Zbog entalpije kažemo da stare kuće ljeti hlade (ali ne griju zimi).
5Može li termografija otkriti od kuda dolazi voda u građevinu?

Termografija može pomoći pri detekciji propuštanja-uzroka vlage samo uz dobro poznavanje građevinske fizike i konstrukcije građevine. Termografski snimak sam po sebi uglavnom neće pokazati gdje „voda ulazi“ u građevinu već nam uz druge metode pomaže u detekciji.

Imate li pitanje na koje niste našli odgovor?

Kontaktirajte nas