Rekuperacija zraka – pitanja i odgovori

Što treba znati o sustavima prozračivanja i rekuperatorima zraka?

Na ovoj stranici dajemo vam odgovore na česta pitanja vezana uz sustave prozračivanja i rekuperatore zraka. Kako je literature na ovu temu kod nas malo, vjerujemo da će ovdje odgovore pronaći i graditelji profesionalci i povremeni majstori, vlasnici i investitori. Ovi podaci i savjeti skupljani su godinama uglavnom iz strane literature, od suradnika i stručnih seminara a svakodnevno su provjeravani u praksi. Brojke su orijentacijske i svakako treba konzultirati propise i stručnjake za točne vrijednosti u određenom slučaju.

1Što su sustavi prozračivanja - rekuperatori zraka?
Sustavi prozračivanje s povratom topline, uređaji za prozračivanje ili „rekuperatori“ su uređaji i sustavi za izmjenu zraka u stanovima, kućama, uredima, hotelima...
2Čemu služe rekuperatori zraka?

Uređaji, sustavi za prozračivanje - rekuperatori imaju višestruko korisno djelovanje;

  • Dobava svježeg zraka.
  • Odvod potrošenog i zagađenog zraka.
  • Regulacija vlažnosti zraka u zatvorenim prostorijama.
  • Znatno smanjuju mogućnost pojave kućne plijesni.
  • Povrat topline-ušteda energije grijanja i hlađenja.
  • Povećanje energetske učinkovitosti građevine
3Što je potrošeni i zagađeni zrak?

Potrošeni i zagađeni zrak u stambenim prostorima nastaje ponajprije disanjem; Disanjem se troši kisik i stvara ugljični dioksid CO2 štetan za ljudsko zdravlje.

Zrak se dodatno može onečistiti isparavanjem štetnih hlapljivih spojeva (HVOC) iz namještaja, podova, boja, lakova, ljepila, sredstava za čišćenje.

Spore kućnih plijesni lebde zrakom, mogu izazvati alergije i druga akutna i kronična stanja. Više o ovome pročitajte na sljedećem linku.

4Kako rekuperatori djeluju na vlagu u zraku?
Sustavi prozračivanja - rekuperatori spuštaju vlagu u zraku tijekom sezone grijanja kada je najveća opasnost od stvaranja kućnih plijesni.
5Kako rade rekuperatori zraka?
Rekuperatori unose svjež zrak u prostor i izvlače potrošen i zagađen zrak iz zatvorenog prostora. Istovremeno obavljaju povrat topline - zimi prema unutra a ljeti prema van.
6Jesu li potrebni građevinski radovi kod ugradnje sustava i uređaja za prozračivanje?
Građevinski radovi ovise od kategorije rekuperatora i stanja građevine.
7Koja je razlika između centraliziranih i decentraliziranih rekuperatora zraka?

Centralizirani sustavi prozračivanja imaju jedan središnji uređaj i cijevnu distribuciju. Ugradnja centraliziranih sustava je složenija, posebno je pogodna kod novogradnje i adaptacije.

Decentralizirani uređaji su jednostavniji za ugradnju, odgovaraju naknadnim radovima.

8Na što treba obratiti pažnju prilikom odabira uređaja za izmjenu zraka - rekuperatora?
Prilikom odabira uređaja i sustava za izmjenu zraka potrebno je uzeti u obzir parametre prostora prema kojima se odabire odgovarajući sustav. Najbolje je angažirati stručnjake sa iskustvom koji će na temelju zadanih kriterija predložiti odgovarajući uređaj-sustav.
9Zašto je prije 20 i više godina bilo manje problema sa kućnim plijesnima i nije bila potrebna rekuperacija zraka?

Današnji zahtjevi za uštedom energije propisuju izradu i ugradnju stolarije koja ne propušta zrak. Stari prozori bez gumenih brtvi propuštali su količinu zraka koja je bila dovoljna za održavanje niže vlage zraka u zatvorenom prostoru zimi. Žbuke, boje i premazi imaju svoj utjecaj... Više: Prozračivanje s povratom topline

Imate li pitanje na koje niste našli odgovor?

Kontaktirajte nas